CANCEL·LAR
ACCEPTAR

LLUÏSA DURAN CAMA, llibretera, activista cultural i política i represaliada pel franquisme.

Proposta Aportada 25 de setembre de 2018 21.41

La Lluïsa Duran Cama va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1899, filla de Narcís Duran i Juera i Cristina Cama, de Calonge. En Narcís Duran va ser alcalde de Sant Feliu, maçó, federal, anticlerical, promotor del cooperativisme i de l'escola laica, en el mateix període que el llibertari Joaquim Garriga fundà escola Moderna de la Bisbal.
Aquesta mentalitat oberta del seu pare, li va permetre adquirir un gran bagatge cultural i no ser discriminada en l'accés a l'educació, pel fet de ser dona.L'any 1926 es va casar amb Gaietà Hugas i Callol de l’Escala.El seu padrí de noces va ser el President Irla, que va elogiar la seva valentia per contraure matrimoni civil en plena Dictadura de Primo de Rivera. El 1927 va néixer el seu fill Joan, que el 1981 va ser el primer alcalde democràtic de la Bisbal. A Sant Feliu de Guíxols va exercir d’auxiliar de mestra a les Escoles Municipals del 1920 al 1927.
El 1932 van arribar a la Bisbal per fer-se càrrec de la llibreria Bahí, a les Voltes, que passa a dir-se llibreria Hugas.D'arrels federals i, per tant, molt catalanista i d'esquerres, durant la Guerra Civil col.laborà amb la CNT, fent de secretària del sindicat. 
El 1939 va ser l'única dona de la Bisbal que va patir un consell de guerra, acusadade delicte de rebel.lió i la van condemnar a cadena perpètua. Quan la van detenir, la van rapar i passejar pels carrers de la Bisbal entre dos guàrdies civils, per humiliar-la públicament.
Va estar a les presons de dones de Girona, de Barcelona -presó de les Corts- i Palma de Mallorca. Li varen commutar la pena i tornà a la Bisbal el 1945, on havia deixat marit i fill.
Durant la dictadura franquista va estar en llibertat vigilada fins al 1961 i, en aquelles èpoques fosques del franquisme, la llibreria Hugas va ser una llum que guardava mig amagat el que s'havia perdut, tot el que el nou règim havia pres. S'hi podien trobar llibres escrits en català, literatura universal, et podien assessorar en temes culturals, s'hi feien tertúlies. Podies buscar, remenar, fullejar i llegir llibres, diaris i revistes. Era com una petita biblioteca.Tot i no renunciar a les seves idees i a l'anhel per la llibertat, la repressió que va viure la va portar a dur una vida molt discreta, senzilla i austera i a bolcar-se plenament a la seva afició per la música...Grup de Dones de la Bisbal.

 

 

 
COMENTARIS
Envia
Cancel·lar
Guardar
Сomentari

Localització

Classificació del lloc
An error has occurred. Refresh the page and try again
un error va ocórrer mentre es carregava l’arxiu. Si us plau, intenti-ho de nou